Saturday, October 30, 2010

shopping(^_@)

perrrrrrrrrrrgggggggggghhhhhhhhhhhhh laaaaaaaaaaaaaa....baru balik shopping baju,makanan utk meneruskan kehidupan aku di bumi Unisza walaupun ramai yang dah balik ke kg masing2x and aku plak nak pulang kembali ke bumi Uniza esk pada awal pagi yew....Arini entah berapa banyak aku makan pun xtau nak2x bila dapat jew menikmati nasi minyak yang di masak oleh my mum and aku niey just merangkap sebagai pembantu yang tak bertauliah jew,,,baru nak belajar memasak nasi minyak...now,aku sedang semangat menonton bola,kelantan lawan N9,memang bisinglah aku  gn penuh bersemangat tengok dgn abah ak niey nak2x di hidangkan ubi rebus yang aku rebus kat atas dapur selepas balik shopping tadi terus kasi rebus semua ubi2x yang di beli kt pasar pg tadi,alih2x kelantan yang menang,aiyoooooooo...kemenangan yang diperolehi 2-1.Soe lah,0wg2x nogori yew kalah sudah...malam niey aku nak on9 sepuas2x atiku sebelum matahari terbit pada keesokkan arinya yang membawa maksud aku perlu pulang ke bumi unisza...and segala yang berlaku pada arini akan ku kenang sampai bila2x termasuk lah hamba allah yang tiba2x call aku tuntut janji ak kat dia???????aku rasa aku xpernah jani just bercakap cmtu jew kat si dia...silap fhm sudah,kalu betul2x kenal aku,aku lah paling xsuka nak main2x dgn janji coz,tkut xtepati..."saya xsuka berjanji and xsuka dgn org yang selalu suka berjanji...."soe lah awak sy rasadah tersalah faham dgn pe yg sy mksudkan...sy cuma ckp xberjanji pun,aiyoo,kamu suka begitu!!!pepn,harap semua yew akan selesai....buat si dia rugi taw xikut balik umah..kan dah melepas nasi minyak~..

~jodoh di tangan allah~

Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Maa satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." Saya menarik nafas dalam-dalam."Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya."Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.

"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.." Mak menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."

Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..

Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi.Emak buat-buat tidak nampak. 

Secret Admire

"Kakak, mak dulu masa remaja ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat ..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh. .lama budak tu tunggu mak..Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak..

Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu." Mak merenung jauh.Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..

"Mak memang tak ada perasaan langsung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil."Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu..Mak takut pada Allah.

Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.."Mak, seperti kakak.." mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya.kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

"Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung.

Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.."emak melemparkan pandangan ke lantai. "Selepas tu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.

Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu. 

"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama da tindakan mak  tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak.." mak menelan air liurnya. Saya diam. 

Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.


Adakah ia suatu diskriminasi?


"Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita 

jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada 

sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.

Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas 

jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak 

akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh 

cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple 

mungkin.. Tetapi bukan berkahwin... Kerana kita 

berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah 

tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang 

kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan 

dikahwinkan dengannya.."


Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya 

kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan,


"Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi 

hambaNya..Sesungguh nya, yang selalu menzalimi 

hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnya 

hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang 

bukan milik dia.


Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.


Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai 

antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi 

apabila kita mencintai saudara perempuan, kita 

bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita 

ada batas-batasnya.


Orang kafir kata batas-batas ini suatu 

diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat 

itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki 

dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita 

mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna 

agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya. 

Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula 

dengan yang lain..


Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan 

dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha 

Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama 

bekerjasama untuk mencari redha Allah.. 

Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan 

untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang 

awalnya." emak berhenti seketika.. Bukan luar 

biasa...


Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya 

persoalan hati ini.


"Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh 

cinta bukan perkara luar biasa..Dan berkahwin pun 

bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada 

lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang 

curang, suami yang curang..


Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang 

penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita 

supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta 

itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia. 

Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang 

kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si 

dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita, 

segala perkara yang kita cintai dan sayangi 

termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah.. 

Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu, 

beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita 

benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata. 

."


"Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita 

sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu 

untuk mengawalnya. . Hanya Allah yang boleh 

memegangnya. . Sebab tu kita kena dekatkan diri 

dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-

kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam 

hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa 

tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa 

sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta 

dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza 

dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah 

pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan, 

sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta 

dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu.. 

Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang 

pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. "


Redha


"Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan 

untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak 

mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau 

yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau 

dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang 

ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap 

insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing

-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat 

mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna 

dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil 

kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si 

lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak..

Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. "

Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri. Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat.

"Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara.."

Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya...


-fuhh,so,what should we do????take it or just leave it and ignore all of this??...
k,lah nak siap2x tetamu pun dah nak sampai .....

menu esok

penat sudah,sekarang baru dapat on9..yelaa,tadi tolong my mum sediakan bahan2x untuk menu esok yew...kenalah,tolong potongkan pelbagai jenis anak-beranak bawang tue,timun,carot,pe lagi bahan yg diperlukan untuk di campakkan dalam menu nasi minyak tue esok..sambil2x potongkan semua benda alah tue,kita masakkan gulai daging dulu yerk..mesti kena masakkan daging tue dulu,kalu xesok daging tue lambat lembut,keras jew bila makan.....so,kita kenalah matikan air dahulu(kena kasi masak daging separuh masak).jadi,esok bangun pagi xperlulah kita kena tunggu and masak daging tue lama2x.Siap jew masak gulai daging tue aku pun bedallah nasi lemak yang abah aku beli untuk owang masjid sekali pakej untuk kita owang jugak...tadi,sebelum magrib aku dah makan nasi bermenukan ayam masak merah+++,makai,banyak giler aku makan arini,kalu mcm niey ari2x bisa kegemukan lah aku nanti..tidakkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!
hahahahha....by the way,aku xkisah kalu aku gemuk pun cute pe kalu gemuk,tp,tknk lah gemuk sangat..just berisi skit xlaa rasa nak melayang jew bila angin tiup kn???sekarang pun aku rasa aku dah berisi skit dari dulu,kalu kekawan aku kt skola tengok mesti dorg xpercaya niey aku..fatin,ko k??????????lain yerk,dulu kurus,tulang jew lebih..isi nak kita owang sedekah k??hahahaha...nakal betol dorang semua..windu uolz tau
tkpe lah kekawanku yerk,dengar sini fatin nak bagi 1 statement ~>GEMUK BUKAN SELALU AND KURUS BUKAN SELAMA-LAMANYA~<...HAHAHAHA...xley blah,laa aku wat statement cmni..kui3x......tp,betol pe????????..pepn,esk nak kena bangun awal laa..aiyoo,coz,bakal besan nak datang so,kena siapkan pe yang patut and yang paling perlu ialah bangun and tolong my mum masakkan nasi minyak +++...
jom,kita pi tidow...pupye uolz,gud nyte

Friday, October 29, 2010

30.10.2010

ketika mentari sedang menyinari bumi ini,daku masih berasa indah sedang beradu di atas katil yang begitu empuk daripada katilku di bumi unisza tue...urm,bangun dah pukul 12 lebih,tengok2x semuanya dah siap..breakfast pun dah ada,rumah pun dah clean and clear.Oh,my lovely mum...sorry anakmu niey terlajak tidur sudah,tapi,aku pun hairan kenapalah mak aku langsung xbising and just biarkan aku tidur dengan begitu nyenyak yerk???hairan pelik bin ajaib lah.....Rupanya2x ada sum1 lah nak datang kat rumah kite owg esk,patutlah keadaan umah very clean and clear,sampaikan bilik aku pun siap di kemaskan..mummy,you r always give me a supprise...setiap kali aku balik rumah,baru lah dapat tahu sesuatu yang bakal and pe yang family aku plankan.Last week pun cmtu gak,mcm2x lah dorg niey~pepn anakmu ini selalu menyayangi kamu semua.Kalau korg nak tahu siapalah yang nak datang kat rumah kita owg esok??urm,bakal besan my family nak datang esok...datang melawat kot,ala,besalah merapatkan silaturahimlah katakan..sukanya~huhuhu.Dahlah,dorang datang dari jauh..so,mummy nak buat something special laa untk esok.Xsabar nak menunggu kedatangan dorg semua esok....

Wednesday, October 27, 2010

akhir yew


akhir yew berakhir sudah test ulum hadis pada pukul 10.00 p.m..thanxz ustaz coz,buat soalan yg agak
senang walaupun aku ada tinggal 2 soalan tapi,bagi aku okey laa lagipun aku langsung xstdy...nasib ustaz
 memahami diriku,hahaha.And aku rasa dalam banyak2x test yang pernah aku jawab laa hari lah test yang begitu nakal,yela tengok gelagat setiap student memang xley blah...mana dengan keadaan ustaz yang buat lawak tteiba jew malam niey hanya yang memahami keadaan yang berlaku malam niey yang bisa meengerti apa yang aku bilang..hahahaha.Abis jew test aku and bd pun keluar laa dari bumi unisza buat seketika..xpi mana pun singgah balik rumah bd and tolong belikan barang2x untuk kekawan and then tiba2x,eh2x jap2x....bukan tiba2x tapi,before start test lag perut kita orang berdua niey berada di dalam keadaan yang agak kelaparan...pe lagi ayuh mbak kita pergi ke KFC....oyeahhhhhh,i like this part,yela manusia mana yang xsuka makan,cuma aku jew kot yang jenis susah nak makan tapi suka makan....pelik????tapi benar lah..aku memang jenis manusia yang agak susah nak makan..nak2x kalu manusia lain yang ajak aku makan,tapi bila aku makan...mak ai,suasah nak berhenti,coz,aku sebenarnya sangat2x lah suka makan.Alamak,zinger buger dah abis laa dik...urm,tkpe laa kak bagi kami cheeses wedges 2..xsempat balik dah abis kat dalam kereta jew,balik2x terus belasah maggi ruski setelah berapa hari tahan giang nak makan maggi akibat ada test kena laa kurangkan makan benda alah tue..sambil2x layan lagu yang jiwang memang perghhhh laa nak2x si bd bawak sound speaker,pe lagi pasang sekuat hati laaa,orang lain jangan marah tau kalu kami nak memekak hari niey and selama-lamanya yang bisa....

Tuesday, October 26, 2010

layan cite korea lg

aduyaiiiiii....fatin,balik kelas jew melayan cite korea lg~arini satu ari ko duk mengadap lptop tue...kot2x lptop pun dah cuak tgk ak kot asyik bukak jew nampak ak...huhuhu,nak buat cmne,tue jew ak suka buat at least ak xpi menyibuk hal orang lain,orang jew yang suka sangat duk menyibuk hal ak....xsuka2x!!!!!!!!!!!selasa malam ak ada test ulum,tp,ak rasa duk asyik bawak buku ulum ke sana ke mari...tp,baca ye xpun~tkx semangat lagi ak nak stdy...al-maklumlah diriku memang suka sangat stdy untuk last minute...akhir yew ak berjaya abis kan cite korea yang ak copy dgn kawan ak semalam..huhuhu.Esok nak pi cari lagi sapa manusia yang mempunyai cite korea sila maklumkan kt ak yew,hahahaha...siang tadi hidupku di basahi dgn air mata sekarang hidupku di penuhi dgn senyuman..sukanya diriku terasa bahagia.so,sekarang dah tiba masa yew utk ak tido,dah ngantok sangat2x dah niey lagipun esk nak ada satu kelas jew akhlak & akidah nak kena present la plak,pepn ak harap kehidupan pada ari esk semua yew indah2x belaka..

Monday, October 25, 2010

di kala sepiku datang,air mata mengalir mencurahi pipiku

di kala diriku sepi hanya air mata menjadi teman sejati di dalam hidup seorang insan yang bernama fatin azwani.Hanya itu jew cara yang dapat mengubat hatiku yang sedang berduka lara.Entah kenapa hari ini aku merasakan diriku teramat sedih ketika aku sedang stdy subjek ulum-hadis sambil mendengar lagu muhasabah cinta dan yang terindah tiba-tiba air mata bercucuran mengalir deras membasahi pipiku ini...Ya allah,kenapa dengan aku niey????beratus ribu soalan yang terlintas di fikiranku,fatin...kenapa niey????kenapa ko tetiba perlu menangis???adakah diriku masih memikirkan kisah silam yang terlalu banyak menguris perasaan dan hatiku???????or adakah aku terlalu memikirkan perkara yang akan datang,sehingga menganggu diriku di saat baru hendak bersemangat untuk stdy........adakah aku benar-benar sanggup merentasi serta meneruskan hidup yang baru dengan insan yang baru dengan pelbagai cabaran dan rintangan yang bakal kita semua tempuhi??Tabahkanlah dirimu fatin agar semuanya akan berjalan dengan lancar.

HARI PERSONALITI UNISZA

Ya allah mengantok giler arini...daku terpaksa mengagahkan diri utk bangun di awl pagi yg mulia niey,,,,stop it fatin pe yg ko mengarut nie??????/aiyaa,pagi niey a xtyau nak watpe coz lgsug tkx kls arini...ops,kena stdy ulum hadis laa,before that ak nak story benda yg berlaku ari sabtu baru niey,ak ada test ko kaunselor laa kol 10a.m....dah laa ak xsentuh pun buku kaunselor tue pe lg nak baca al-maklumlah kalu duk umah bkn yew ak leh stdy tp stadow+on9 laa....nasib soalan senag jew,lega jew rasa ,huhu.Abis jew test terus berlari balik k bilik,bkn utk tido yerk tp utk sambung story korea...tajuk dia personate taste~sedar xsedar dah kol 1...cepat2x bersiap  nak pi k event personaliti unisza utk final projek.sampai2x dah dapat makan...suka yerk,huhu.menu yerk nasi minyak+ayam masak merah+air anggur...siap mkn terus masuk tengok event dah mula dgn lancer yew...kite owg smue ajk duduk jew..lgsung tkx keje nak wat kcuali berborak jew...org yg paling buzy pun ialah bhgian kaunter pendaftaran+pentafsir+ajk makanan...yg len just sit and relax....boring yerk,nasib ada anah ley laa mengadu nasib ak kt dia...ckp punya ckp xsedar dah kol 5..time to eat now....menu kali niey mee goreng+karipat+air tea...sebelum balik dapat cendera+mata+hati skit smue org dapat,peserta pun di kasi makan..kira berbaloi jugak dorg datang k event niey selain dapat tau psl diri dorg...dpt gak makan kan??huhu..abis jew event tue ak pun balik ke bilik...mak tolong,aiyoo,cik siti kamu di mana si?????ak lak terlupa bawak anak kunci bilik,semangat bwk buku ulum hadis mcm laa ak stdy pun duk kat sna,alih2x anak kunci xbawak....tkpe2x,ak pun ikut jew kaki ak melangkah...pe lg korg pun tau ak niey kaki jalan,jom kita pi kt blok safiah..sebenarye kt sini  laa kwn rapat ak duk..nme yew anah.Dia laa besa tmpat ak mengadu nasib selain cik mc salina...sedar xsedar dah kol 8 pe lg cik fatin xreti2x k nak balik???balik seorang diri k blok f melalui blok b>laki...terjumpa plak dgn kuwe and yazid..ingatkan dorg xperasan ak...alih2x dorg pi tegur lak ak...aiyoo,bkn main ak cover muka.Ko nak pi mana cik fatin wea ....mlm2x seorang diri lak 2???pe lg,ak pun jwb nak pi jalan2x laa...xnampak k ak jalan niey,hihihi...akhir yew selamat sampai kt blok,risau gak jalan sorg2x mlm2x niey...yelaa,sekarang keadaan xberapa aman..bahaya gurl jalan2x sorg niey,coz,ada kes yg xsepatut yew berlaku akhir2x niey....mntak jauh laa smue tue~...aci xpe ygak story kt blog niey ak nak ato as my report hari personaliti unisza,coz dah mls nak mengayat la wea byk lg keje len nie!!!
Now,time 2  buzy wic report +assgmnt+stdy ulum hadis......

Friday, October 22, 2010

pic lg??~..jaMUan bebudak syariah..

hellooooooooooooooo...yuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
hahahaha,,,fatin sudah mereng sekejap,coz,dah berada di tahap kebosanan yg teramat di saat tgh kebuntuan membuat assgment,jom pkattgk pic mse kite owg wat jamuan kls kt umah din last week puyer~ xbasi lg kot,lambat skit ini puyer story coz baru dpt kumpul smue pic..sambil2x kte pakat knal awek2x+pkwe yg ade kt kls ak yew..

















Thursday, October 21, 2010

i'm home

yeayayyyyyyyyyyyyyyy....akhir yerk dpt jugak ak balik umah minggu niey,yela..hampir 3 minggu sudaa ak duk kt bumi unisza yg begitu serabut keadaan yerk dgn pelbagai aktiviti,padat dgn test,assgment,kuliah,projek,ko....mcm2x ada+++++cam besa r perkataan yg xakan miss dari mulut ak>>line unisza yg lembab nak mampus>>idup2x nak mampus.....aiyoo,kite owg bayar taw kot sedap rasa korg jew nak sekat itu ini!!!begang3x
sampai jew umah terus menghadap laptop,pe lg on9 laa keje ak sambil2x duk upload pic yg terkini..urm,kali niey nak upload pic time tgh bosan2x kt bumi unisza pi laa kuor dgn kwn2x utk meredakan angin kus2x yg di tahap kebosanan yg teramat sgt...pic niey kite owg bertiga amik kt pantai tok jembal,masa tue xplan pun nak kuor abis jew wat assgmnt tetiba rasa lapar..bd,jom kuor pi cari buger kt area umt,alih2x buger k mne kite owg k mne????hahaha,...pantang nampak pantai,pe lg ayeah lepak kt pantai laa.Owg yg xkan miss utk join kite owg ialah sape eak????????????mat miey laa..dia mmg kwn yg baik laa bg kite owg...yela,kalu mtk tlg k pe k terus jew sampai,,,rela lepak dgn kiteowg wlpn kwn2x laki len duk tgu die~...thanks miey sudi lepak and layan kerenah ak and bd.time balik siap ko follow ak and bd dari belakang..alih2x balik kena tahan dgn pak guard laa....tidak!!!!!!!!!!!!!!!!tibe2x jew nak tahan,pelik niey????besa xpernah pun wlpun balik lewat dari kol 12...puas kena berleter dgn pak guard tue,alih2x kite owg lak kenakan dia...al-maklumlah,pantang owg marah kite wat lawak laa.....keesokkannya,dpt story yg ade something happen kt somegurl...kcian~ptutlah,tetiba jew kite owg kena tahan dgn pak guard rupanya ada bnda yg berlaku....mntak2x lah jauh dari semue tue,sabar ye awk~....k2x,jom kite pi main2x kt tman permainan lak

kempunan nak mai nsib owg xrmai..huhu

bd,nasib xpatah bntg tue dek ko~

buai laju2x ak nak kawin dgn is..


puteri yg berangan nak kawen dgn ank raja is

ohh,tidakkkkkkkkkkk...no camera2x,help me!!!!!!!!


Tuesday, October 19, 2010

explorace 1 malaysia

akhir yew tamatlah sudah explorace1 Malaysia ari sabtu baru2x niey kira2x dlm pkul 1.00...smue yew berjln dgn lancar wlpn ada yg something maybe xsepatut yew berlaku,tp,smue dpt di kawal dgn semangat smue peserta and smue urusetia+exco rakan muda.Wlaupun tido lwat and terpaksa bgn awl utk menguruskan  explorace niey...tp,berbaloi2x coz,sesangat laa best terutamanya chek point yg ak jaga kena bg ganjaran kt semua iaitu mari mewarna~....jom,mai sini...jgn malu2x sy nak wat kerja seni kreatif sy kt muka korg2x smue niey,huhuhu.cute jew tgk muka sorg2x lps kena conteng dgn water colour,ada yg nak conteng skit,siap pilih warna lg...akak nak love~ laki2x lak tue,mak ai,mai sini adik wat yew warna pink lg kt abang2x smue yew....nak tambi mcm org india pun bley jew.Mcm2x kerenah laa peserta niey..niey kira kite org baik taw xconteng yg teruk2x kt korg smue,yelaa kecian gak kena conteng muka pakai water colour lak tue....tp,ak rasa part yg paling best yg kak niniey and sharhan jaga...kalu kak niniey punya part dorg kena makan bawang putih 1 labu and jering setiap sorg...kalu ak,xsanggup nak makan jering,wuekkkk....hehehe,maybe sedap kot,coz,dgr cite tkx pun yg muntah2x or pening2x makan smue tue,bgus2x semangat kental...yg sharhan lak,kena ambil coklat guna mulut dlm tepung yg ade ada ulat kt dlm tepung tue,huhu...geli!!!!!!!!!!!!!!!and ada byk lg cabaran yg terpaksa dorg redah..mkn buah tembikai 2 biji utk 1 group yg xdi belah pun,tp,yg paling kelakar masa first chek point dorg smue dah silap fhm dgn clue yg di berikan....clue yew:kalu nak masuk unisza sila berjumpa sy dahulu>>pondok pengawal belakanglah adik2x and abang2x smue......bkn pondok pengawal depan kecian kt korg dah terpaksa pusing balik utk first chek point,penat tue~....sabar jew laa kan,pepn berbaloi lah dgn adiah yg korg dpt tue smbil2x dpt mengeratkn hbgn kn2x???pe yg penting kita dpt enjoy msa join pgram explorace 1 Malaysia niey.
niey laa area yg kite owg kena jaga(umah tamu)


peace~huhu sesi bergmbr smbil2x tgu peserta dtg

igt2x laa kami yg xbrp jhat cnteng muka korg yew

sabar2x nak tmbah make up lg niey

mai2x sini smue beratur .....


ayu yew mkn buah tembikai....kcian tkx pisau nak belah yew


waduh2x geram btl laa dgn line kt bumi unisza niey......dah xlarat ak nak tgu dpn laptop nak upload smue pic,so,sikit jew laa yg dpt ku lotak kt blog ....yg selebih yew kt fb laa~


Monday, October 18, 2010

demam plak dah~..(@_@)

urm,arini bgn jew tido terus ak ajak bd pi klinik hepa coz,demam ak dah makin melarat laa...dlm kol 11 kite owg sampai kt hepa,tgk2x smue kakitangan tkx....pelik niey,aiyooo,di mana si kamu smue??????????rupa2x yew dorg ade meeting di pg arini.Xlarat nak tgu ak pun balik and pi k kafe skligus nak teman si zeerah bdak nursing yg tkx geng,coz,geng2x yg len dah pi wat praktikal kt dungun and besut...and dia just kena wat praktikal kt hospital kuala terengganu jew,,,abis jew melayan kerenah cik zeerah,ak and bd pun blah nak pi k hepa smula tgk2x bdak2x yg mnunggu sme gn ak smue dah balik~...so,xyah laa ak tgu lame2x nak jupe doc.Balik k blok terus bedal nasi air+smue ubat and bersiap2x nak k kls ustaz akila......mak ai,sakit giler dada ak coz,batuk makin menjadi2x....ustaz cepatla abis kan pe yg nak di ajar,sy dah xtahan niey kan xpasal2x ade jew bdak yg kuor dari kls dgn tbe2x~akhir yew abis laa kelas akidah yew,pe lg ak pun cpt2x laaa kuor dri kls tue,nasib ak pi kls dgn motor cepatlah skit sampai k bilik yew and terus mencari katil and zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~aduh,geram yerk tbe2x tidoku digngu bunyi mesej yg masuk...aiyaa,helmi nak ape gngu jew ak yg tgh syok dibuai mimpi...duk tnye ak kls ade k xmlm niey and kt mne,,,,ko pi kls watpe r mse ktua ckp ko xdgr k????alih2x nak kelentong ckp ade test plak mlm niey??i'm so sorry laa ko igt ak percaya k???????silap org nak kelentong..kan xpsl2x ko lak kena kelentong dek ak....huhuhu,but thank r klu ko xgngu ak tido kan xpsl2x ade gak org hak terlepas kls ulum-hadis..alahai,pak ustaz lame kite xketemu yew???nasib laa ustaz bersemangat mengajar,kalu xdah lama sy tido kt belakang tue,but mntk maaaf laa sesangat yew...coz,sy tgh syok lyn lagu sbenar yerk...hehe.

Saturday, October 16, 2010

macam2x ada

Assalamualaikum
Urm,dah lame xberblog kn???nak wat cmne ak terpksalah akur dgn kdaan internet yg idup xbrp nak idup niey sng cite cam nyawa ikan....redha jew laa,smlm kite owg  ade test ulum-hadis semalam and  digabungkan dgn bebudak syariah+usulluddina+aqsa coz,ustaz yg sma,kos jew lain2x.Aiyaa,pak guard yg jaga pintu where are you???g mna si xdtg2x lg si?????kami smue udah kelaparan utk menjawab soalan akidah niey>>>>konon2x yew mcmlah otak dipenuhi dgn ilmu yg di ajar tue...wuekkkk,poyo sguh laa.akhir yew muncul.test tue..urm,mak ai,soalan senang giler!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sampai2x kawan ak ckap penat jew ak baca byk2x tp soalan yew 3 jew yg kuor dah laa soalan ada yg di luar jangkaan.Nak dikatakan soalan tue ssh xsgt,tp,kalu xstdy or lupe lirik,huhu mmg hancur laa,cam besa laa ak suka sgt part2x mengoreng niey,mne x yew,kt umah mak suh bljar memasak,goreng 2 goreng niey~>MALAS,kan bila time test kemaruk nak mengoreng......huhu,tp,insyaallah okey tgk dari cara goreng-menggoreng tue dah ley blah dah.Dah laa kuor awl mcm confidence gler jew btl smue tp dri duk lame2x pun ko pndang ak,ak pndang ko baik ak blah jew smbil kite owg jln kuor smbil nyanyi>> ya ustazah kami dtg dgn penuh harapan tp,pulang dgn penuh kehampaan....lallaalalalal~...mcm2x kerenah btl laa 3 bdak niey..tkpe2x jnji idup  kite owg bhgia..waaaa,xley blah statement.
Niey yg ceq geram niey dgn cik bd and cik suma,bkn main atin esk kejutkan ak taw kol 6 a.m.Alih2x ak bgn solat and call laa cik kak  kite 2 org niey~...tutttttuttttt..tuuuttttttuuttttt,ntah brp kali ak call xbgn2x dah bdak niey,ak pun ape lg continue to zZzZzZzZzZzZzZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzz,sedar xsedar dah kol 7 laa pe nak gn anak dara 2 org niey ssh btl nk bgn tido.
Pe yg ak xsabar nak wat arini balik jew umah terus ak mghadap lptp and nak upload smue pic y...kite owg plan nak kuor pi photoshoot kt pantai sambil2x menikmati  hidangan yg agak famous kt ganu aritu...sotong celuk tepung.KOrg smue msti pernah mkn kn???ala,skrg ak rasa hamper smue tmpt dah ley dpt mknn cmni....plan nak g 1 kete jew tp,cam padat sgt laa kna pi 2 kete kot,alang2x kalu ley nak sgah kt sua rasa kt pulau warisan tp,tdak kesampaian.niey laa pic yg ak smpat upload yew kwn2x,mne yg tkx tue al-maklumlah xsmpat and xlarat nak tgu upload stu2x pic niey.
mila.....nak jugak~yummm2x










akhir yew,dpt gak upload pic kt pantai maras niey~...tp,skit2x jela kekwnku sekalian yew,6ti,byk2x basi lak...huhuhu





Sunday, October 10, 2010

ntah pape....

waduh,bisa mati kebosanan ak kt bumi unisza niey!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dah line idup2x nak mati jew,lembap mcm siput ..aiyaa,kite owg penat2x jew bayar yuran,tp hampeh btl laa...nak jew ak pi ajak owg wat mogok lapar line....huhu
begang gn si dia....sakit ati btl laa dgn dia,ntah pape nak ape lg pun ak xtaw laa
by da way,arini ak bajet laaa nak upload pic yg  ak and kawan2x ak dijemput pi jamuan raya kt  umt...coz,smbut bebudak ukm dtg smlm kt trgnu niey sempena pgram rakan muda.tp,alangkah malang yew,kawan ak dah terformat smue pic yg ada kt kamera tue....so sad ~waaaaaaaaaaaaaaaaa...nyanyi xberlagu pun xgne lg maa...redha jew laa,nasib ak ade smpan pic yg kite owg pi bersiar2x kt pantai area unisza niey...tp,next time laa ak upload yerw,coz,ak nak kena pi balik bilik ak skrg nak solat and siap2x k kls mantiq lak.....dadadadadaaaa

Tuesday, October 5, 2010

xtahan lg inginku pergi~...lalala

aiyaa...arini diriku berasa sg penat! dah laa kls pg sampai mlm..tp,ak rasa xlarat sgt nak pi kls ulum hadis ptg niey....ya ustaz asif ,ana xdpt dtg coz ana xlarat nak duk dlm kls lama2x>>...mse kls a&a pun owg tgh present ley lak ak duk main bgn and dduk..lantak r pe owg nak ckp,jnji ak ley kurgkn skit sakit yg dialami~..MAK Ai,bdk laki dlm kls ak niey xabis2x nk sakat owg yew...yg gurl lak xabis2x duk tanya fatin awaq lame xtgk ko???awaq ko dah lame xpoe kls???xlarat ak nak kena story kt sorg2x,pe kata korg bg ak microphone tue ley ak announce 1 kls knp ak xdtg lame sgt tue....pepn,thanx a lot bg yg selalu mgmbil berat akan diriku ini yew....k laa xlarat nak cite pjg,gntok and nak rlaxkan diriku utk kls mlm niey,kn ada yg xpsl22x xpoe k kls plak..cam besa r kwn2x seperjuanganku,andai kata diriku ini,xdtg...korg fhm2x laa cam besa krem slm syg kt ustaz taw..huhu

Monday, October 4, 2010

Going back 2 unisza 2morrow..

pejam celik dah beberapa ari ak duk beristirehat kt umah niey...sedar x sedar 1 minggu rupe yew ak duk umah and xpi kls....mmg lah syok ponteng kls,tp,padah yerk nak kena stdy laa nanti..yg dah bljr pun hampir nak berciciran kalu xstdy blik..niey kn yg xmsuk kls xtaw laa cmne last2x,buku k mne ak k mne...hehe
muka niey klu tkx exam,tkx kuiz..hampeh laa skit nak stdy,dah mmg muka stdy last minute,klu stdy awl2x xmasyuk otak laa...>>>pdahal alasan jew lbh..ikut laa asal idup ak bhgia..ikutkan ati ak xnak poe k kls esk dah laa ak dgr cite esk smue yew ustaz nak wat kls ganti..mak ai,dari pg sampai mlm tuh..bisa kebas abis 1 badan,nak2x kdaan ak yg xbrp shat niey nak duk dlm kls lama2x ak xtaw laa ley bertahan k x???...klu x ak cabut jew,jgn terkejut sudaa laa tgk ak kuar 6ti...penat2x jew ak poe mgurut 1 badan ak ptg tdi,klu poe kls dtg lg skit tue,maknaya mmg cari pnyakit laa....perasaan malas menguasai jiwaku,pe lg bila dpt cll dari some1 yg baru balik khusus dri kL bwk balik ole2x utk ak...niey,bertambah syg i kt u taw....haha,harap2x cantik laa benda alah tue~..huhu.k lah ak rasa dah cukup ak berbebel kt sini nak tido lak..ngantok k???ntah,ak pun pelik knp tibe2x jew ngantok awl arini..lupe smlm ade some1 yg duk mgcau ak tido duk calling2x..mak ai,kacau daun btl laa dah taw ak yg jns susah tido,sje jew kn...tgk kn ak lgsung xley tido smlm..nk ngis jew rasa bila tidoku  di gngu...mumy,dady...tgk dorg suke gngu adik tido..wuaaaaaaa~....

Sunday, October 3, 2010

HOSPITAL SULTANAH NUR ZAHIRAH

Tepat pd kol 3.30 ptg ak dgn si dia smpai kt hospital besar kuala trgnu niey...kt sana kelihatan abg iparku yg sedang menunggu ak utk di bawa berjumpa dgn doc pakar tulang...yg paling best yew xyah beratur or menunggu nme ku di panggil oleh staf kt situ sampai berjam2x sprti dulu..alih2x,kite owg sampai doc hanafiah terus memanggilku utk melakukan.Smue procedure borang and len2x tue di uruskan oleh doc hanafiah sndri(special kes skit)besa yew kna tnggu berjam2x baru dpt jupe doc.....Siap jew xray kami menunggu di ruang khas kt hospital tue..perasaan semakin berdebar2x,coz,ak tkut nk dgr pe yg bakal kuar dri mulut doc tue~...akhir yerk,doc hanafiah pun kuar dri bilik dia and ckp..alhamdulilah,tiada yg patah cuma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....
niey yg xsedap di dgr yew..cuma,tulang awk......sikit,bengkak and masalah urat .......>>>>lps niey sy bg ubat and awk ley balik and pi mengurut utk betulkan masalah tulang tue...alhamdulilah,masalah dah settle and xserius....si dia pun mghantarku pulang k umah.Pepn,thanx a lot kt smue yg membantu arini yew...syg kamoo smue


                                    niey laa hadiah yg ak dpt dari pihak hospital~free jew taw,huhu

Saturday, October 2, 2010

bukan niatku~..

ya allah cobaan pew lg yg engkau berikan kpdku....
ku tak ingin mengungkit akan segala2x yerk yg tlh terjadi sejak kebelakangan niey~..tp,mengapa diri ini sentiasa rasa hndak memberontak dgn setiap perkara yg terjadi dan xberakhir lg....diriku tidak bermaksud utk menyakiti hati manusia yg len,tp,manusia ini yg mengacau hidup ak terlebih dahulu..tp,ak redha wlpun itu smue bkn kehendakku~..biarlah smue manusia tue merasakan ak yg selalu bersalah atau sebalik yew yg berada di akal pemikiran meraka.pe yg berlaku wlpn ak tidak menyedari atau tidak ketahui...tp,akhir yew terbongkar dgn sendiri yew..kini,masing2x taw akn kesilapan masing2x,so,we should know wht should we do rite????...xusah nak bercerita akan akan keburukan masing2x lg dkt owg len..enough!!!!!tue smue blum tntu btl~...pe yg ku taw,ptut knal diri sndiri dulu sblum owg len>>kaunseling di situ..di manfaaatkn jugak akhir yew,huhu..ak selalu igt setiap kli ak berkwn xkira laa ank raja k anak bulu betong k,pesanan penaja ak selalu ak sponsor jgn kasi ak berasap,marah jgn kacau hidup ak!!!!!!!kalu xtgu laa korg ak tkkn lepaskn korg,xkn hidup aman laa...ku selalu memburui mu...hahaha
tp,itu dulu,laa niey ak dah mls nak layan smue kerenah manusia yg pelbagai tue..and dah mls nak story bnda yg xkn berakhir..niey last sbgai luahan ati yg tercalar dgn mu wahai manusia pepn thanxz sgt2x kt gurl tue yg dah byk membantu dlm masalah tue,..pepn,mintak maaf sgt andai kata tutur bicaraku,tingkah laku yg ku lakukan terhdp dirimu~,...kpd anif yg ku syg,thanxz to be my fwen yg selalu mendgr celotehku yg ntah pape niey...kpd kekwn ak,thanxz coz,selalu doakan kesihatan ak dan kebahgiaan ak dgn insan yg tersyg..pepn,ak syg muahhhhhhhhhhhhh kt korg smue

ko rakan kaunselor~

Alhamdulilah arini ko kaunselor berjalan dgn lancar yew sampai sakit pinggang ak coz,lama sgt kls yerk...
dah laa tulang rusuk ak sakit niey duk lak lama2x ats kerusi yg teramat lah sgt empuk yerk..dah laa ckp test arini start kol 8-10,tp,hmpeh test yerk kjap jew siap fc tue dtg lwt lg,,,geram btl!!!!!abis jew sesi test+sesi berborak kita owg smue kna beralih k bgnan lain utk bergabung smue student rakan kaunselor...jalan lg,sabar jelaa ak tahan sakit and sampai jew kt sana nasib ade kwn2x yg sgup tlg ambilkan kerusi utk ak,thanxz 2 uolz taw..mak ai,igtkn 1 jam jew kls tue..aiyoo,hampir dkt kol 1 baru dorg lps kn kite owg kembali k kandang masing2x..nak taw pe yg kite owg smue buat yg lama sgt tuemjust sesi meeting utk program personaliti diri yg bakal di adakan pd 23 oct nanti,and hampir smue ahli yg terlibat dan terbabit dlm smue urusan.Terutamanya exco rakan kaunselor,nampak yerk dgn ak sekali laa terbabit..ak punya part     << pengurusan hubungan luar>>.Yg lg kelakar ak punya ktua plak buat mslu2x,mse mula2x duduk tepi ak xmalu plak~..nasib kena beralih kt area len ak pun cpt2x ambil tmpt len..nak jew ak ketuk kepala dia yg buat tersipu malu tue,time owg explain bnda senang pun buat xfhm,kcian dkt akak tue nak kena explain lg..bila dgr cam gempak gak program kali niey,kena buat btl2x laa coz,niey merupakan slh 1 projek kite owg kena arrange sndiri~..siap seting baju,seluar,tudung...nasib ak punya sesi ptg,ley laa relax skit pg tuh..yg len jgn jelez taw,huhuhu...akhir yew kami dpt kembali pulang ke kandang masing2x,oyeah..balik,jumpe some1 kjap..by the way,nk ckp time kasih byk2x kt some1 tue yg sntiasa ambil berat psl hidup ak..pastu,jumpe some1 lg,nak pjm motor plak dah..ngada2x btl,pepn time kasih jugak kt some1 niey yg selalu tlg ak,ambil berat psl ak,buat lawak ...mcm2x lg laa,,nasib dtg dgn some 1 niey,kalu dtg dgn some1 lg stu..mak ai,malu laa nak jumpa dia ....brp punya byk some1 laa,some1+some1+some1+some1= some24 laa,huhu..kite bljar math kjap yep..hahaha.pe lg balik umah laa,coz esk ada appointment dgn doc hensem