Monday, December 31, 2012

31.12.2012


assalamualaikum..alhamdulilah,bersyukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurniaNYA selama hayat dikandung badan,semoga perjalanan hidupku akan terus dirahmati dan diredhai olehNYA dan mendapat restu daripada ma N abahku dalam setiap detik perkara yang aku lakukan..amin
31.12.2012..i just wanna to say gudbye to u
i'll keep all the sweet honey tea of the memories,hehe
and all the bitter butter bitter tue..
semua akan menjadi kenangan terindah dan mengajar diriku untuk bertambah matang untuk menghadapi segala dugaan hidup di dunia nie untuk mengejar serta mencari cahaya ilahi..insyaallah sama2 kita doakan setiap insan yang dilahirkan ingin berubah dan melakukan perubahan dalam hidup mereka ke arah kebaikan an??..

1.1.2013..i can't wait 4 you..hehehe,
pe esok masuk tahun baru dah??
tambah lagi usiaku...
ku berharap semua akan lebih baik daripada sebelumnya dan makin banyak perancangan yang bakal aku lakukan..insyaallah

k laa,time to stdy..(^_^)..bubye..

Saturday, December 29, 2012

final exam-sem 1

alhamdulilah,penat lelah ke kelas berakhir jua,hehehe
rasa macam baru jew masuk kelas semalam,tup2x,dah nak final exam
stdy??hurm,aku cmni laa dri dulu sapa sekarang memang bukan jenis ulat buku yg akan berulat,hehe
setakat nak belek seminggu masa stdy week boleh laa,pahtu tutup buku bukak mukabuku yg wajib tue..

tapi,kali nie sekali dibebelkan and nasihat alogku,semalam lepas balik shopping,tibe2 balik bilik rasa cuak giler and xtenang hati nie...lepas jew solat isyak aku tengok jew 2 subjek killer untuk kos aku..mak aih,xley jadi nie.Slow2,bukak muka buku and lagu jiwang seperti besa peneman hatiku di kala kesepian waktu mengadap buku2.Alhamdulilah,tenang hatiku nie dapat baca,faham subjek killer tue walaupun xbanyak yang aku baca....not bad laa kn,hehe
subjek lain??lagi laa aku xbaca..hehe,sebab sakit hati dgn subjek lain langsung tkx gap..hampeh!!
yang tue,tkpe sempat nk cover...
YA ALLAH,PERMUDAHKANLAH URUSANKU..AMIN


Kpd semua,gudluck..igt jupe anda semua di pentas Anugerah dekan yew,huhu..FIGHTING!!!

Sunday, December 23, 2012

stdy week

 yeye je kn wujud minggu utk stdy week nie kn??
yelaa,dari pe yg aku tgk and perasan minggu nie laa utk enjoy n rilex pe lg tidoooo nk2 musim hujan
ya allah unisza banjir lagi!!...
nk2 blok f,xsuke!!!!!!!!!!!!!!!!!
balik umah laa jawabnya,pe stdy duk umah....mcm silap dengar jew tue..hehehe
hampeh laa duk umah nk stdy pelbagai...bgn ,mkn tidoo n yg xkn lupe on9..
aigooo...buku mne yew??
eh,igt cik honey teruk sgt k??sekurang2 ye standby bawak balik semua buku tau...hehehe
slow2 laa nk stdy nie...korg igt kos yg aku amik skrg senang ke???wlpn blaja bhs melayu n bi ,tp ak lebih suka blaja arab,senang lagi kot....atoyai
lecture kos nie mmg di tahap meyakitkan hati pun ade,
mau x..nak jawapan setiap soalan paling kurg 3paper,tue baru 1 soalan...blom semua...berat nanang
nak contoh and fakta selain dalam buku,kalu lah aku boleh bawak pak cik google dalam exam lain citer laa...sape setuju angkat kaki..hehehe,yg paling xley blah ble dorg cakap jawapan yg awk bagi dalam buku baru boleh dapat tahap lulus...perghhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!
pe lagi nak goreng????siap kena warning,jangan bagi jawapan yg awk tahu...dah sudah,cmne nie???

pepn,ku hanya mampu berdoa dan berusaha..semuanya kita berserah kepada ilahi,insyaallah..amin

Saturday, December 8, 2012

0urs GRADUATION DAY

alhamdulilah,konvo jugak kami semua bebudak batch 09/12
sekarang dengan ini bermakna diriku ini sudah berjaya menamatkan zaman diploma syariah dengan jayanya..cewah~

tue dia....

get ready nk naik stage...
senyum,tgh cover air mata sebenarnya,sedih sangat2 bile owg tnye no 10 sape???
itu no my bff cik tenet!!!!!!

beratur tunggu turn masing2

tahniah fatin!!..tq,dato'..ya allah terlalu ikhlas senyumanku  masa tue
yelaa,happy sesangat

saya sayang ma n abah!!!!..tq,sudi datang n tunggu lama kt dalam stadium tue
and X lupa kt my abang coz,sudi balik ganu semata-mata nak tengok adiknya konvo..

wic bff bdak senget

diploma syariah 09/12

lelaki syariah yg tinggal n hadir time konvo

tq my rumate yg sudi jd driverku time konvo

awop..sempat lg yerk amik pic dgn c.ted saya..huhu

at bilik VVIP
time kasih yg bagi bunga 

sayang alog,semangat datang dah laa awal sampai and redah hujan lagi...
tq,ye alogku utk c.ted pink and roses
n tq kt si die bg c.ted purple nie

nie hadiah time konvo
 tq sangat2 wat my family,
si die,
abg,
alog & k.log,
senget dan kawan2 
yang lain walaupun dah abis konvo tapi masih lagi duk bagi hadiah...
soe,xsempat nak amik pic semua hadiah,hehehe
pepn,saya sayang korg semua ketat-ketat

untuk kawan2 ku semua semoga kita berjumpa lagi walaupun masing2 dah belajar and kerja kt tempat yang berbeza 
miss uols
take care
bye-bye
wassalam

pre-photoshoot 4 konvo

tadaaa....kesengetan berlaku,nie time nk enjoy2 b4 konvo bersama bff cik ainal mardya walaupun tanpa cik hanisah shafi'e..sob..sob..sob

at kasut u,time tetttttttttttttttttt...hehe, tq,bdak senget hadiahkan atin tudung n cincin 4 my konvo yew~lurve u so much!!!!

now,time to photoshoot!!!!!!
yeayhhhhh

nak booking make up..pliz sMs my number yew..
gur0 jak..hehe

my classmate..munira huda,dah booking utk make up konvo n next2x lg

now,we r ready...

kami

wic my bff..pic nie adiah wat bdak tenet

aku

ble nk abis nie..pantang ngok kamera

santai

posing lagi

broom3x..ayuh kite bergerak ke masjid kristal plak...


touch up sikit


dari belakang..

tinggal bertiga..mak cik senget dah letih nk bergambar,huhu

peace!!

our photographer..dik fauziah a.k.a yaya..sesuka hati jew aku bagi name..tq dik


~xlarat nak masuk semua gambar ..biarlah semua dijadikan memory yang terindah~

*make up artis by cik honey suckle..hehehe
*photographer and editor by nur fauziah


Saturday, November 24, 2012

outing~..

assalamualaikum...,dah tknk merapu2 lagi,coz dah gantok n penat stdy +wat asgmnt dari subuh pagi tadi tau,huhu...ne protes coz,pagi nie xley pi jogging akibat hujan!!..alhamdulilah,hujan rahmat membasahi bumi ganu yang sejak akhir2 nie asyik panas terik aje kn?..k2,fokus2...minggu nie xbalik and tido kt umah.jadi masa yang free kita manfaatkan laa sikit..acece,ko free laa sangat kn,semua benda nak last minute,mau xsakit hatiku..utk ilgkn stress pi laa kuar gn rumate kygnku and kwn2 sekelas
khamis -1 ari kot kuar,pi gn matahari pulang gn bertemankan bulan...hehe
letih laa jugak,asyik aq jew yg drive..harapkan minah2 nie pandai bawak auto je..sakit2!!!
shopping time...mak aih,nak cari kasut aq rasa abis kuala terengganu nie kte org masuk..al-maklumlah size kaki menjadi masalah..atoyai,ma..penat dah anakmu mencari sih,tuan punya badan memang xcukup ketinggian tapi kakinya panjang..ops!
nak cari serba merah,mak ngah woi....sandal n high heel banyak laa..ade mazhab2 menyatakan boleh pakai time konvo heel yg terbuka tue,ade mazhab menyatakan pendapat mereka xboleh kena kasut penuh!!!
aog000,utk selamat and tknk menyusahkan pihak tertentu baik aq beli kasut ladies laaa....tapi,pusing punya pusing semua yg berkenan tkx size...last,dalam perjalanan nak balik u redah jugak kedai mana pun dah xkira rupa kasut tue janji beli aje laa dulu,kalu sempat aq pi beli len plak...boleh x??hehehe,b4 sapa u utk merawat sakit tekak n batuk aq nie pe kate singgah NR CAFE..HUHU


jumaat-sesi ilgkn stress b4 nak stdy...pagi2 pah subuh 6.45pagi dah berjogging keluar dari unisza ke pantai umt..oyeah,kali nie xbanyak gangguan and halangan so,memang lari terus ajew...petang,pi pesta konvo umt.
tomey yerk bunga+bear..nie wat atiku xsabar nk konvo 2hb 12..akhirnya..yessss..last perjalanan,pi pantai airport.ya allah bukan saje2 merayau nie,alang2 nk isikan peyut yg kelaparan coz smlm xmasak...hehehe


time jog unisza to pntai umt~..baju sama gn rumate,huhuhu

.......



time

.........


to


...........


s

L

E

E

P

.

.

.

Thursday, November 15, 2012

himpunan sekretariat uniSZA di Sembrong,kluang,JOHOR


alhamdulilah,demamku yg hampir seminggu dah nak kembali sembuh,walaupun masih batuk and selsema...kali nie hampir semua ahli keluargaku demam,paling kesian anak sedaraku si qaseh berapa kali pi klinik,arini bawak pi hospital utk buang kahak coz batuk die teruk dari aku lagi...dr suh stay kt hospital,tp bagi peluang tgk dlu kdaan arini lepas makan ubat,kalu melarat esk memang kena duk hospital lah budak cilik sorg nie..kciannya,cepat2lah sembuh yew ubat lgsg tknk makan tp garang tetap ade..ish3x
now,kte bercerita psl aku pi prgrm anak agkat kt johor..kali nie memang santai teramat sangat byk duk umah fmly agktlah.Alhamdulilah kami 4beradik unisza dpt fmly yg baik dan sempurna smuenya.nak2 dpt plak bilik berair-cond memang tidooo ajew,huhu



nie lah aktiviti ari pertama kami bg dun kahang,yg len bersih kwsn persekitaran umah org kg..



abis bersih kubur,aku dgn adik agktku zati merayau2 jumpalah signboard hutan lipur gunung belumut...
nie lah bro2 yg aku sempat jumpa masa nak patah balik dri kwsan hutan yg agak jauh perjalanan nak sapa kt kwsn air terjun tue,nasib dorg dtg and sudi temankan~..hehe



siap ajak bergambar sekali,jangan jeles kakak agktku lg dua org kt umah tue yg merayau ntah ke mana tapi xsapa kt tmpt paling best nie

peace!!


sempat aje ku posing,nasib abg2 pandang arah lain


laa nie,sesi nak ke kilang kelapa sawit...jgn jeless kami ade motor~..korg naik lori dah macam pe


nie laa hampas kelapa sawit 


tengok jgn xtengok buah tue


broom2,pak cik sdg punggah buah kelapa sawit ke dlm lori..


nie malam kedua,kami belajar buat kuih bahulu..tgk mesin die bukan main besar lg kn??memang mak kami suka buat kuih dan menerima tempahan kuih dan pelbagai lagi,duk kt umah tue kami rasa dah macam syurga and pesta kuih muih tau...
LUPA plak,siap belajar wat kek coklat lagi


nie laa bekas acuan yg akan di bakar...6pak macam senang tp,kalu tkx skill nak letak dlm acuan nie memang lambat laaa keje yew


malam kebudayaan,tue laa my big boss



hadiah dari fmly agkt...tomey yerk paper beg berebut nak pilih paper beg bear nie tau,huhuhu
kt dlm tue mak bekalkan kami kuih bahulu,byk giler sampai arini xabis makan lagi,mau xbyk malam tue seribu kot duk buat,ade kek coklat ,pakaian dLL...



kami bersama,sayangnya abah xdpt dtg coz,pi men kompang kt kenduri kahwin...abah sy memang berkaliber,pak imam,sukarelawan,ketua main kompang lagi tau,,,kami bangga gn abah!!!!
yg pakai tudung pink mak kami...kt tgh2 tue adik beradik kami,nme die siti syuhada~..same umur dgn aku yg wat aku makin jeles baru bertunang and nak kahwin tau...


nie jelah yang sempat kami menyimpan memory bersama2 dalam masa 3 ari jew,walaupun sekejap,tapi kami takkan lupakan kenangan kita bersama2...6ti,kami datang lagi,terima kasih utk mak and ada coz,sudi dtg and tgu sekali majlis penutup kt tmpt berkumpul lame kot ,padahal sebelum tue kita dah ade mjlis penutup kt dun kte sendiri lagi best coz,kt situ jugak kite mengalir air mata kasih sayang antara kita terjalin ikhlas..sob3x
bubye semua,6ti abis sem nie kami berempat datang lagi...(^_^)

Monday, November 5, 2012

islam itu agama kami..

alhamdulilah,selamat pulang pagi tadi pada pukul 3.30a.m...di bumi unisza
syukur sangat and rasa bertuah walaupun aku menolak pi gunung senyum tue,coz dari program aliterasi dakwah,aku mendapat banyak manfaat dan ilmu yang patut dituntut and dipelajari oleh setiap umat islam terutamanya dalam soal perbandingan ilmu agama.Dalam ceramah yang disampaikan banyak membicarakan mengenai isu perbandingan agama islam terutama dalam masyarakat melayu,cina dan india yang paling diuraikan mengenai cara orang kristian menarik serta berdakwah agama mereka tetapi mengapa orang islam tidak mempertahankan serta ingin membuat anjakan paradigma dalam menyampaikan dakwah kepada semua masyarakat tidak mengira kaum.Di sini kita dapat lihat permulaan serta cara untuk menjawab setiap persoalan mengenai apa yang dipersoalkan oleh setiap daripada kaum lain mengenai ALLAH serta agama islam yang paling tepat yang patut diamalkan serta menjadikan pegangan utama dalam hidup umat islam bukan orang melayu sahaja,malah cina dan india mahupun kaum dan bangsa lain.
Seharusnya wujud perasaan malu dalam diriku ini serta semua orang melayu kerna kita tidak mahu mengambil peluang menyampaikan dakwah kepada kaum lain ataupun bangsa lain,sedangkan banyak peluang dan cara yang boleh kita gunakan dan bukannya menentang mereka dengan membandingkan agama mereka yang disembah itu secara membabi buta dengan menyatakan mereka semua itu bodoh menyembah benda yang tidak sepatutnya,malah mereka juga turut akan mempersoalkan kembali kepada kita semua orang islam mengapa menyembah kaabah??bukankah semua itu sama dan satu tindakan yang bodoh??Oleh itu,kita perlu juga belajar atau mengambil tahu mengenai agama lain untuk dijadikan satu kelebihan kita untuk memanipulasi atau lebih tepat untuk menjawab kembali setiap persoalan mereka dengan itu cara yang digunakan akan membuatkan mereka lebih tertarik kerna kita cuba mengenali diri dan agama mereka dengan lebih mesra maka,proses seterusnya insyaallah agama islam akan terus berkembang luas dan teguh.amin...Yang paling best yang bagi ceramah iaitu brother lim,cg kamaruddin dan en.amin rasanya ramai yang sudah mengenali mereka,so,harap2 lepas nie boleh ikut lagi program mereka..next dekat kL cuma,berbeza sikit dikenakan bayaran,yelah,semua tue normallah kena bayaran mana2 program pun kan...tapi lepas nie lagi menarik akan dibincangkan dengan lebih mendalam dan kita sebagai peserta dan volunter boleh berdiskusi dengan lebih lanjut..ALLAHUAKHBAR,Engkau permudahkan urusan kami semua di dunia ini untuk mencari ilmu dan NURMU,amin..

Thursday, November 1, 2012

program dan program

atoyai!!!!!!!!!!!!
banyaknya program minggu nie,besa hujung minggu jew mesti banyak giler program sampai dah xtau nak pi yang mana satu...ish3x

mula2x dah get ready nak pi program,tapi,tiba last minit aku cancel..hehehe
pahtu,kena tolong handle program untuk bicara siswa ingatkan nak pi program nie tapi dah terbagi nama nak pi proram altraktif dakwah~..wah,dakwah gitu..hehehe
arini pun ade program jpm..waah,untunglah tahun nie banyak giler prgram under hepa siap dapat elaun lagi,pe lagi habis semua adik2 dalam kelas aku tue nak pi...rajinnya,baguslah konon2 nak merit lebih..

k lah before pi jalan2 baik siapkan sikit asgment aku and iron baju untuk ke kelas agar xmemudahkan syaitan dalam diri nie suruh aku pi ponteng kelas..hahahahaha,wslm..

hurm,keletihan arini dari pagi drive dah laa sengugut,pepn enjoy pi bandar dgn alog and wat kebajikan sosial laa sy arini..

Monday, October 29, 2012

majlis pertunangan


alhamdulilah,selesai sudah majlis pertunangan antara my big boss and mama,huhu
iaitu,en.fauzan dan kak noraihan pada 27hb oct 2012...kami doakan semoga ikatan ini akan terus berkekalan sehingga alam perkahwinan dan hingga ke syurga..dengar cite majlis seterusnya insyaallah akan berlangsung tahun depan bulan 4...amin,hehehe



biasalah kalu bawak anak dara pi majlis macam nie,pe lagi tukang bawak barang hantaran lah cik kiah wea...xkesah boleh amik seru nie,ntah kali k brp aku amik seru pun xtau laa..huhu
owg duk sibuk tanya aku jew bile,meh aku tanya hampa plak bile???...kan penat nak duk bagi jawapan insyaallah kalu dah jodoh x ke mana kn?owg cakap kalu dah kahwin pun ade pelbagai dugaan nie kn plak kita kn..ish3x,pepn moh kita pakat berdoa untuk kebahgiaan masing untuk dunia dan akhirat...


 nie laa akak kte..kak rai,cumill yew

 sesi sarung cincin sebelah perempuan

 sesi sarung cincin utk pihak lelaki

aku dan mereka

Thursday, October 25, 2012

misi keamanan LUBNAN~MALBATT 5


alalaaa...sweet yerk
bkn senyum lg kn,dlm hati ngis r tue..hehehe

                                                       
Anggota tentera MALBATT 5 telah pergi meninggalkan keluarga masing2 untuk menyertai misi keamanan ke lubnan pada 22 oktober lepas,dan salah seorang daripad mereka, kapten mohamad redzuan iaitu abang iparku sendiri turut serta dalam menjayakan misi tersebut.Hampir serami 500 orang tentera yang dihantar ke lubnan bagi mengantikan tentera yang akan menamatkan misi tersebut iaitu 29 oktober ini selepas setahun berkhidmat di wilayah bergolak itu.Kini,seramai 54 orang pegawai termasuk abang iparku sendiri serta anggota lain termasuk enam anggota wanita angkatan bersenjata diraja brunei dihantar ke sana dan akan ditempatkan di kem tribnan,sektor barat UNIFIL LUBNAN.



Mesti semua anggota keluarga tentera terasa sedih dengan pemergian ahli keluarga mereka walaupun hanya setahun,tapi kita di sini hanya mampu berdoa serta berserah kepada allah agar mereka semua dapat pergi dan pulang dalam keadaan baik...amin~...aritu,area pangkalan udara,tentera udara malaysia dipenuhi dengan sanak saudara masing2 sampai khemah dan tempat yang disediakan tidak muat....betapa ramainya yang datang ..and ma n abah aku serta ahli keluargaku yang lain turut terbang ke sana..



semangat berjuang !!!!


pegawai memberi amant kpd anggota tentera malbatt 5 sebelum berangkat

semoga semunya berjalan  dengan lancar ketika mereka menjalankan tugas walaupun terpaksa menempuhi pelbagai risiko terutamanya keselamatan termasuklah ancaman serangan..semoga anda semua dilindungi,insyaallah..amin