Wednesday, January 16, 2013

sos spagetti buatan sendiri


disebabkan arini terlampau rajin bangun awal2 macam besa aktiviti harian dari ruang tamu sampai dapur,semua dah settle...pe lagi time untuk masak2..huhu
arini,abang iparku and ma pi bawak abah pi hospital,harap2 semuanya okey

menu arini ialah spagetti..hek eleh,yang tue pun nak kecoh2 yew cik honey suckle,benda senang kot semua orang buleh buat laaa..beli jew sos die ciap2 kan senang..aiyoo,biarlaa nak kecoh pun coz,kami xsuke makan spagetti sos yang ciap tuh...kali nie kite nak buat sos sendiri..back to the point ya:..

bahan untuk sos:
1 biji bawang besar
4/5 biji bawang putih
hotdog 
2 biji tomato 
*(yg kt ats nie semua diblend ye)
lada kering yg dah dikisar
sos cili+sos tiram
cendawan 
garam secukup rasa


Cara masak:
1. Tumis bahan yang dah diblend +lada kisar tu sampai naik baunya
2. Masukkan air
3. Masukkan sos cili +sos tiram 
4. Masukkan cendawan /daging/ayam
5. Tambah garam secukup rasa.

dah ciap,spaggeti pun nak kena cakap k cara nak masak??
k2,listen2..mula2,isikan air dala periuk and letakkan sedikit minyak + garam..
and then tunggu pe lagi cik kak,masukkanlah spegetti.Masak hingga mendidih 



tadaaa....xsempat laa nak hias sesangat si cilik dah merenget nak makan



k laa selamat makan tengahari semuanya...

No comments:

Post a Comment