Wednesday, January 30, 2013

sygku wat hal!!!!!!!!!!

29 jan 2013...aiyok,semalam memang ari yg memenatkan diriku!!!! sayangku wat hal plak...geram!!!
semalam ingatkan nak settlekan urusan kt bank tue bank nie,tapi lepas pi anak kt skola aku rasa sayangku len macam je,so,gerak ati menyatakan baik aku balik umah dulu,lepas tue baru g bandar balik..dah tengok suhu sayang makin high!aduyai..tidak ku sedar,tunggu laa kejap sayang sejuk coz,nak chek air an..an..setahu aku bru jew isi air,air,tinggal cikit???konfius sik..
takpe2,jalan dulu depan cikit,masa tue dekat trafic light..tbe2,mati!!!!!!!!

nasiblaa aku nie xpanic or nervous an..so,aku pun cepatlaa bagi signal double tue,so,tkdelaa keta2 len nak bagi hon ke pew..huhu
aku turun jew n tengok ade abg2 kt situ,mintak tlg laa kt dorg yg tgh sibuk wat keje...tolak laa cik honey duk kt dalam,hehe
rupe2 yew,baru diri honey perasaan lepas kol abah suh datang itu rupe kedai baiki keta,hahahaha
wat lawak ke pew aku nie buleh xberperasaan???alhamdulilah la kan ...

tnye punya tnya sementara tunggu abah datang,barang ori jew ade!!...takpe la baiki jelaa abg,redha doh sy nie jangan xhidup sudah kn xpsl kna angkat head doh..lagi berasap $$$$$$$$$$$,manakan xhigh,ade benda yang bocor,parah2x....juling honey tengok $$$$ terbang minggu nie,baru jew tukar barang untuk sayang honey,nie nak terbang lagi???
baru cik honey ingat nak modify sayang,kenapa sayang wat hal?????????????

sabare aje..takpe laa berasap pun demi sayang honey sanggup lew..aigoo
arini,memang kena pujuk sayangso,honey pi anto kt car wash laa,kasi manjakan sayang yew...jangan wat lagi tau3x...


kcian syg ..masuk wad 

dah xmau ckp byk..nak majok jugak!!

Thursday, January 24, 2013

licin abis~..

hello..hello.,,hello,,,,,,
arini,walaupun xberapa nak sihat,namun,hatiku tetap memaksa diri ini untuk mengemas rumah..aloh,macam xpernah kemas umah jew honey nie an..ana???hehehe...kali nie gotong -royong seorang diri while my mun at  da kitchen,walehleleeee.h...ayuh,ngepel dari ruang tamu until dapur,dinding2 dikasi cuci...pahtu abis semua bilik aku kerjakan..sakit mata memandang tengok bilik yang tidak berpenghuni dibiarkan ditemani oleh2 teman yang teramat setia iaitu cik debu-debu and cik & en.pakaian yang terlalu banyak sampai penuh semua almari kt dalam setiap bilik...nak2 cik honey punya baju!!!!  malas sangat2 nak lipat baju,tapi kalu gantung semua mak honey cakap pe kata:kalu ko beli 5 almari pun xcukup nak letak and gantung baju ko sorang2...adus,kan dah terkena..hehehehe.
yelaa2x,arini,dengan penuh bangganya cik honey lipat semua baju +asingkan baju yang dah taknak pakai..
pe nak buat baju yang taknak pakai nak dibuang sayang,nak buat koleksi????nak buat koleksi pe yew syg2 ku sekalian..xtau nak letak mana semuanya,dalam plastik dah berapa banyak kami letak yang tue memang betol2 dari zaman and kurun ke berapa kot still mak aku simpan.dulu ade jugak sedekah kt owg laa nie,ade banyak lagi.~pening3x...
semua kerja dah settle,nak rehat duluuuuuuuu,bubye2x

masa utk kemas semuanya

Tuesday, January 22, 2013

agar-Agar santan pandan utk abah

Assalamualaikum,arini cik honey dah siap buatkan agar-agar santan pandan untuk abah...ingatkan nak buatkan puding cendol,tapi abah dah buat permintaan...so,tkpe kita utamakan permintaan tersebut.
kebanyakkan kalau kita tengok semua sukatan dalam gm dan ml
tak sempat nak sukat so, kenapa tak tukar kepada cawan saja..huhuhu,kan lebih mudah
lagipun bukan semua orang kat umah dia ada penimbang
dan bukan semua orang rajin pakai timbangan bagai ni
walaupun kat dalam lemari umah dia ada penimbang
cik honey laa salah sorang daripadanya haha
 bahan-bahan

  • 1 paket agar -agar bertali
  • 5 cawan air
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan gula
  • 6 helai daun pandan
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • sedikit pewarna hijau

cara-cara

1. panaskan air hingga mengelegak kemudian masukkan agar-agar
2. masukkan gula kemudian kacau sehingga agar-agar hancur
3.blenderkan daun pandan kemudian tapis
4. masukkan air tapisan daun pandan
5. satukan telur + santan kemudian pukul dan masukkan dalam periuk
6. letak beberapa titik pewarna hijau dan secubit garam
7. kacau hingga gelegak dan siap.

dah siap...tadaaaaaa....



nie laa hasilnya..senang jew

jom,kite makan~...

Monday, January 21, 2013

mimpikan cikgu BITARA~..

sejak 2 menjak nie mengarut jew mimpi cik honey nie..cedey ade,menakutkan pun ade..
semalam tibe2 mimpikan cikgu yang mengajarku memandu,iaitu cikgu kt BITARA
kte owg panggil die KAK PAH~..
entah kenapa tibe2 buleh masuk kak pah dalam mimpi saya nie???konfius pun ade...huhu
kak pah nie laa yang mengajar diri ini sampai lulus P tue,huhu
tq,yew...windu k pew nie sampai masuk mimpi kak pah datang RUMAH saya plak tue
duk bual2 dgn ma~..
tapi saya kt dalam mimpi tue duk dengar jew korg bercakap..
lupe plak korg duk sembang pe time tue,hehe,
dah name pun mimpi mana nak ingat semua tue kan??
bangun tidur subuh tadi,tercenggang pun ade bile teringatkan mimpi pasal nie...

Thursday, January 17, 2013

doktor oh doktor

lepas jew solat subuh terus jew pi serang hospital nak teman abahku...alahai,ma...biar betol pagi2 ari parking penuh..atoyai,kena parking jauh laa 6paknya.Tengahari amik anak skola  petang nie nak g teman abah sapa malam..ble nak jupe doktor nie nak tanya perkembangan abahku syg nie..pagi tadi tunggu punya tunggu xsempat jugak jupe,.sabare2..doktor oh doktor di mana anda sik??...

Wednesday, January 16, 2013

ABAHKU

ya allah,penat yew melayan anak2 buahku nasib laa si cilik xwat hal sangat,balik jew lagi 2 orang mula laa bergaduh,usik-mengusik...hancus umahku,aduyai,sabar yew cik honey suckle

lame na abah pi jupe doktor kt hospital tue...kak long call and kasi tau abah kena tahan kt wad..aduyai,cmne nak pi nie dgn keadaanku ade 3 orang anak2 nie...mesti abg iparku xkasi bawak si cilik pi hospital,nak xnak kena tunggu die balik..lewat petang nie baru aku buleh pi..laa nie balik ato ma kt umah kasi ma rest cukup2...so,mlm nie turn aku plak 
hopefully,cepatlaa abah buleh kuar dari wad...cedey sangat2...tapi,diriku hanya mampu menangis dalam hati aje..hurmmmmm....
YA ALLAH,YA TUHANKU
hanya padaMu ku mampu minta pertolongan dan berdoa~...

sos spagetti buatan sendiri


disebabkan arini terlampau rajin bangun awal2 macam besa aktiviti harian dari ruang tamu sampai dapur,semua dah settle...pe lagi time untuk masak2..huhu
arini,abang iparku and ma pi bawak abah pi hospital,harap2 semuanya okey

menu arini ialah spagetti..hek eleh,yang tue pun nak kecoh2 yew cik honey suckle,benda senang kot semua orang buleh buat laaa..beli jew sos die ciap2 kan senang..aiyoo,biarlaa nak kecoh pun coz,kami xsuke makan spagetti sos yang ciap tuh...kali nie kite nak buat sos sendiri..back to the point ya:..

bahan untuk sos:
1 biji bawang besar
4/5 biji bawang putih
hotdog 
2 biji tomato 
*(yg kt ats nie semua diblend ye)
lada kering yg dah dikisar
sos cili+sos tiram
cendawan 
garam secukup rasa


Cara masak:
1. Tumis bahan yang dah diblend +lada kisar tu sampai naik baunya
2. Masukkan air
3. Masukkan sos cili +sos tiram 
4. Masukkan cendawan /daging/ayam
5. Tambah garam secukup rasa.

dah ciap,spaggeti pun nak kena cakap k cara nak masak??
k2,listen2..mula2,isikan air dala periuk and letakkan sedikit minyak + garam..
and then tunggu pe lagi cik kak,masukkanlah spegetti.Masak hingga mendidih 



tadaaa....xsempat laa nak hias sesangat si cilik dah merenget nak makan



k laa selamat makan tengahari semuanya...

Tuesday, January 15, 2013

belanja sekali- sekala

yeke sekali-sekala cik honey suckle berbelanja sakan???tetttttttttttttttttttttttttttt...
jangan nak kecoh2,hello saya xpakai duet korang dah cukup bagus pe..hehehe
alhamdulilah,setakat tempoh pengajianku semua duet yang mengalir hasil dari poketku sendiri,kekadang aje ma n abah t4 kan sebagai pendahuluan dulu_+ptptiPU..pahtu,sendiri2..bukan nak belagak,tapi,memang kami adik beradik jenis menyenangkan hati sendiri pe lagi ma n abah....
arini,memandangkan keadaan diriku semakin sihat,pe lagi tibe2 rasa nak pi shopping tudung and baju,dah penat shopping on9,,kite pi beli kt area kt plak yew~...alang2 shopping barang dapur untuk familyku yang tercinta..duk pening pikir nak masak menu western,ate kite pun men amik jelaa dulu bahan2 pe yang patut 6ti balik umah masak aje pe yang patut,bukan ye susah sangat an,an,an???huhu
kali nie berapa RM yang abis???tetttt....rahsia kerajaan,hahaha
rilex2,tebal lagi purse..sempat lagi nak cover makan bertahun nie,ish3x..tibe2 dapat msj ade orang ajak pi kursus..kursus kahwin k??syok jugak kn...bukan laa,kursus kepimpinan seminggu jugak kt perak plak tue...
soe,laa saya nak jaga abah n ma serta anak2ku sekalian....program2 nie dah xberapa penting and dah xberapa seronok,semakin lama semakin membosankan...so,kepada teman2 or pegawai yang selalu ajak tue,soe sangat2,saya ade sebab munasabab tersindiri daripada alasan yang telah diberikan di ats,hehehe

esok nak masak yang best2 sikit,yang special gitu...tapi,harap2 abah makin sihat and xkena tahan kt wad lg.....k laa pupye

Monday, January 14, 2013

tugas harianku di kala cuti


fb ke pew ke,dah xsempat and tkx perasaan nak layan~kali ni hanya sempat berceloteh kt blog aje...
tue pun waktu malam jelaa b4 nak tido sempat laa meluahkan penat lelah n isi hatiku kt blog.Sekarang aku kena take over semua tanggungjawab abahku..walaupun abah aku xsakit ke pew,tapi sebelum nie pun dah banyak aku cuba wat and tolong wat keje or settlekan pape urusan di rumahku`..yang paling best settlekan bil2 kt umah nie,time tulaa aku berpeluang kuar and cari angin skit,hehe


Arini,pagi2 dah kena pi pasar untuk beli bahan basah..yang nie malas sikit sebenarnya,coz,xbiasa pi pasar dulu ikut abah pun time kecik2 jew,bile dah besar masa banyak abiskan kt skola.Paling kuat pun aku biasa pi mydin xpun giant beli bahan basah or kering kt situ..at least pusing2 semua barang ade kt dalam tuh...
Balik pasar tugas wajib kemas umah and then pe lagi tolong ma masak,kalu tkx mud sangat aku layan laa anak cilik aku sorang tue.Yang nie lagi banyak cabaran,bebudakkan macam2 ragam la dari nak kena mandi sampai laa ke makan macam2 kerenah..tapi aku xrasa susah sangat nak layan bebudak coz,sejak dari aku zaman skola dah terbiasa mandikan dorang dari baby lagi pe lagi yang lain.so,time aku ade family sendiri insyaallah xlaa cuak sangatkan.nEXT,kena amik anak yang ke-2 balik skola tengahari,lastly,kena amik anak yang ke-3 balik skola waktu petang plak,itulah tugas harianku sampai laa abis cuti.kakiku arini xwat hal sangat..mujurlah,kalu x,ade yang xabalik skola..soe la,anak2 buahku lambat skit arecu pi amik hampa yew(^_*)

minggu nie ramai jugak kawan2 abah dari masjid datng umah nak melawat abah....ade sampai yang bising kenapa xcakap dengan adik-beradik sebelah abah tue xsihat..hurm,,,abah cakap xteruk sangat and bukan terlantar kt hospital.lagipun masuk wad pun bukannya lama..tengok2 arini,adik-beradik abah datang bawak abis askar2 dorang(anak-anak n cucu).Nie mesti pak cik tue yang tolong cakapkan kt dorang..hurm,tq laa pak cik yew,kami sebenarnya xsuka menyusahkan orang lain.Pahtu,ustaz merangkap ayah kepada lecture jabatan syariah kt kusza ade datang..alamak,kenal laa pulak,nasib bukan anak die yang datang,lagi laa kena ceramah aku kn.....ustaz tue cakap,alhamdulilah awak belajar dekat jew and sekarang cuti senang boleh balik...tapi sekarang ade tanggungjawab and kena amik alih tanggungjawab abah awak plak yew~...aku hanya mampu tersenyum,tapi dalam hati dah nangis!!

 aku nie 6pak jew kadang2 tegas n payah nak nangis tapi hatiku dah menangis awal2 lagi..nie laa sebab aku selalu malas nak kena nasihat or ceramah, bukan xnak dengar tapi,hurmmmmm...


esok standby,kena bawak abah g hospital kerajaan plak,coz,doktor pakar nak chek keadaan abah,kalu tkx masalah boleh balik terus katanya,kalu xnak tahan kt wad,,aiyoo,harap2 semuanya okey..amin


k laa,kekawanku soe jika diri xsempat nak layan mesej2 anda or rply fb anda..pape hal pm aje yew
gud9 semua

Sunday, January 13, 2013

Allah, Tuhanku.. Lunakkan hatiku,




YA ALLAH,YA TUHANKU....
sesungguhnya hati ini....
Hati yang cuba mentadaburi ayat-ayat cintaMU Allah.
Diri ini yang sedang mencemburui para salaf yang sangat lunak akan hatinya.
Butir-butir air mataku membasahi pipi dan mushaf kesayangan.
Mengharap kasih sayang dan cintaMU Tuhan.
Menangisi takdir diri yang tidak diketahui pengakhirannya, samada syurga ataupun neraka.
Semoga diriku sentiasa bahagia.
Pohonku agar menjadi penghuni syurga.
Ameen, ya rabbana.

menyepi seketika


Assalamualaikum..
akhirnya dapat jugak update blog aku nie,
semua kekawan duk pakat Tanya, calling n msj awat na aku x0n9??
lpas abis exam terus diam dari dunia fb n skype pelbagai yew..
soe3x,bukan nak wat korg risau ke pew…
so,kite STORY kt sini jelaa malas nk kecoh2 kt dunia maya yang len~
sebenarnya,kn..kn…lepas abis exam aku duk sbuk mengemas barang ,bilik blalala…
pahtu,duk sibuk layan kerenah kawan2 ku nak ke situ k sini yelaa nak balik kg nak beli macam kiriman org kg tue…
aku pun xkisah NAK TOLONG K PEW and asalkan kami hepy so,no hal laa…
tp,masa 2 ari duk bawak keta,kaki aku dah rasa kejang sikit2x…
bangun pag b4 balik umah,tengok2 urat kakiku memang tegang and ade yang dah biru..bengkak kot,aku dah mula risau,,tapi tkpe laa piker nak balik umah dah kn…
kawan2 aku pun ikut sekali balik umah coz,malam tue dorg nak nek bas…
sampai aje umah,ngok ma and abah tkx~…

tkpe laa,lgpun kami dah beli makanan siap2 utk breakfast …
tengah2 syok makan mak sdareku sampai..
dorg pun nak berhenti berehat kt umah,pe lagi aku masaklah lauk pe yang patut..
masa tengah masak kakiku makin kejang akibat berdiri terlalu lama,
urmmm…aku tahan aje walaupun dah sampai tahap sakit sampai kepala!!..
lepas semue urusan settle,kawan pun dah ku ato dorg n mak sdare ku 1 fmly die pun dah balik…
memang malam tue aku tidur awal laa…
akan tetapi untonglaa sangat kalu aku dapat tido kn???
1 ari aku xdapat bangun coz terlalu sakit…
sah2x,diriku ini hanya terlantar di atas katil aje..tuhan saja yang tau betapa,sakit yew ble  kaki kejang,perut plak mencucuk ..
siyes nak jerit and nangis ,tapi xkan laa…
aku tahan jelaa,aku rasa nie laa sakit yang paling teruk yang pernah aku alami dari sebelum2 nya…keesokkannya,ma mintak tolong aku jadi driver die nak pi umah atok..yelaa,atok aku kn dah tue xshat sangat..
orite,ma..sejam jugak nak menyampai ke sana..kaki aku macam besa laa wat hal tapi kalu siang xteruk sangat aku still boleh drive Cuma bawak slow2 ajelaa…
balik2x,abah aku plak makin xshat…
so,aku mintak abang iparku bawakkan abah dulu pi hospital kerajaan..
tapi,rupe yew,bawak pi klinik swasta  so,terus masuk wad kt situ..kena laa tahan
tapi,sebenarnya xkisah laa ato kt swasta pun,lgpun service die memang okey kt situ coz,masa kak long aku bersalin walaupun abis beribu2 tapi service memang mantop..hehe
abahku tue memang kalu nk pi cepat2,,nak balik pun cepat2..die mintak balik malam tue jugak,aiyooo,abahku,ingatkan nak proceed rawatan and tidur jew kt wad terus…hurm,nak wat cmne,aku ikut jelaa,kol 2 pagi kot aku drive bawak abah balik umah…
sekarang semua duk pakat berehat,
standby..kalu abah ku melarat lagi kesihatannya..harap2,semua akan okey..amin


mungkin semua nie ade hikmah untuk diriku,yelaa…aku berasa bersyukur walaupun aku xdapat sambung stdy jauh2x..igt plak dulu nangis jugak laa nak sambung kt Jordan,or nak sambung selain dari bumi ganu!!!!!hurm,kini ku fahami dan semakin matang menjalani hidupku. ku tahu Allah telah menentukan yang n terbaik untukku,dan salah satu doaku termakbul dari dulu lagi yang aku memang nak jaga ma n abahku..itu kan dah menjadi tanggungjawab sorg anak terhadap kedua org ibu bapa.walaupun aku seorang anak perempuan namun,BAGIKU itu xmenjadi halangan untuk diri ini menguruskan semua itu..insyaallah,selagi diriku terdaya ku akan terus membahagiakan mereka…Ya allah berikanlah aku kekuatan dan ketabahan dalam menjalani hidup di dunia ini di samping terus mengejar cahaya cinta MU YA ALLAH…

ALLAHUAKBAR